You are here:

Is the position for Structural Engineer still existing in 10 years?

03/05/2022

Bestaat het vak constructeur over 10 jaar nog?

Mijn naam is Roy de Lepper en ik ben mede-eigenaar van ConstructieShop.nl. 5 jaar geleden ben ik ConstructieShop.nl begonnen samen met één van mijn beste vrienden (Patrick van Hilst).

Wij vonden namelijk dat de constructiewereld in de verbouw veel te weinig gebruikt maakt van automatisatie. Het bedrijf van mijn compagnon deed nog veel met de hand (doen nog steeds veel bedrijven). Dit terwijl er in andere markten al ontzettend veel mooie oplossingen zijn waar wij als constructeurs gebruik van kunnen maken.

Dat moest anders vonden wij.

Wat wij geloven

Wij geloven er in dat door het slim toepassen van data en machine learning wij constructieberekeningen in de toekomst volledig kunnen automatiseren. Net zoals Tesla autorijden aan het automatiseren is.

Om dat te kunnen doen hebben wij 3 dingen nodig.

  1. Een groot volume aan constructieberekeningen in de verbouw
  2. Software die data opslaat en machine learning kan toepassen
  3. Jonge constructeurs die dit net zo vet vinden als wij ;)

Het 1e gedeelte hebben wij aardig geregeld. Inmiddels maken wij zo’n 2.000 berekeningen per jaar. Wij verwachten dit de komende jaren met minimaal 60% uit te breiden.

Met het 2e gedeelte zijn wij 1 april echt begonnen. Met een team uit India zijn wij bezig met het maken van onze eigen softwar. Op termijn moet die software onze berekeningen steeds meer automatiseren. Zo gaan we data verzamelen en testen met machine learning. We kunnen de software ook als SaaS toepassen, zodat er nog meer data in het systeem wordt geschoten. Hiermee verwachten we snel grote stappen te kunnen zetten in automatisatie.

In 1e instantie in de verbouwwereld, maar dat kunnen we later uitbreiden naar stalen hallen, nieuwbouw en grotere projecten.

Bestaat het vak van constructeur dan nog wel over 10 jaar?

Wij denken van wel, het vak zal er alleen wel heel anders uitgaan zien. Je zult veel minder bezig zijn met rekenen en veel meer met het geven van advies en het maken van ontwerpen.

Wij zijn er van overtuigd dat de constructeur hierdoor in de toekomst een veel meer leidende rol krijgt in het bouwproces (daar zit namelijk de kennis). De macht van de aannemer zal daardoor een stuk kleiner worden.

Maar goed. Het 3e deel is nog een uitdaging. Zelf heb ik namelijk Bedrijfskunde gestudeerd. Van Bedrijfskunde studenten weet ik dat een heel groot gedeelte het mooi vindt om bij Scale-ups te werken. Weg van de grote bedrijven en werken aan ‘jouw eigen project’.

Bij TU studenten (Civiele Techniek) merk ik dat, dat iets anders ligt. Daar wil het overgrote deel vooral bouwen aan een grote toren, een mooie brug of een bijzonder gebouw. In mijn ogen ontzettend zonde, want de kleinere projecten bieden minstens zo mooie uitdagingen.

Ben jij toch iets anders? Geloof jij dat constructieberekeningen geautomatiseerd kunnen worden? En lijkt het jou vet om samen met ons de toekomst van constructeurs volledig te veranderen?

Stuur mij dan een mailtje naar roy@constructieshop.nl. Ik maak dan ontzettend graag kennis met je :).

Partners